Hemlängtan

 
Det känns töligt att erkänna (och känna såklart) men senaste veckan har jag haft sjukt mycket hemlängtan. Jag vet inte riktigt varför. För vi har haft jättehärliga dagar & stopp. Australien känns nästan som hemma. Vi handlar och lagar vår egna mat när vi bor på campingar, vilket innebär att vi har ätit lax, potatissallad, tacos och allt vi så länge längtat efter. Det finns även jättegod mat ute på restaurangerna, som inte enbart är asiatisk mat haha, det finns jättegod mjölk här, bra godis, alltid varmt vatten i kranar, offentliga fräscha toaletter överallt etc. Väldigt likt Sverige. Jag tror kanske det är därför jag längtar hem, för det här påminner mycket om hemma.
     Att bo i bilen är också något som kräver ganska mycket tålamod, flexibilitet och god mentalitet. Bilen är verkligen det absolut bästa men också det värsta med den här resan. Väskorna är väl instuvade i bagageluckan så man måste planera sitt väsköppnande väl, i och med att det är ett 15min projekt att stuva in och ur allt ur bilen så att luckan går att stänga. Det tär också på psyket en del. Att planera 4 dagars necessär och klädförburkning, och att sedan ha det utspritt i bilen eller gå runt och bära på det i handväskan hela dagarna..
     Mycket andra praktiska saker när vi bor i bilen är jobbiga. Som att man måste ta med kläderna till duschen och klä sig inne i båset där, man kan inte gå runt i handduk och sätta sig i soffan ett tag som jag annars hade gjort hemma i Sverige. Sen går du ur duschen och går till bilen, så är den ofta låst och så är den som har nyckeln i köket som är 200m åt andra hållet från badrummet. Sånt tär verkligen på psyket. Man måste vara så himla välplanerad hela tiden och det är verkligen inte min grej haha. Mitt störta behov just nu är: ett stort rum helt för mig själv, med bra ventilation, en stor säng, en garderob & massor av eluttag. 

      Sen längtar jag mycket efter mina vänner hemma, min släkt & min familj. Det har gått lång tid sen jag såg dem nu. Det känns som det har hänt hur mycket som helst i deras liv som jag inte har någon som helst aning om. Vilket känns jättekonstigt, när man annars vet exakt allt om varandra.

     Jag längtar efter svensk mat. En del snuskiga saker som jag vanligen inte äter alls ofta, såsom: risgrynsgröt, falukorv, kaviar och kokt ägg, grovt bröd, kantareller och självklart familjen Rhodins klassiska grillmåltid = grillad fläskfilé, halloumi, en nice sallad med fetaost, beasås & hemmagjorda potatisklyftor. Och så längtar jag självklart efter älskade lägenheten på fredis. Men innan dess: Australiens östkust, nya Zeeland, Fiji & vanatu. Det ser jag också sjuuukt mycket framåt. Fan vad häftigt det ska bli (och är)!


Melbourne

 
 
 
 
 
 

Hur vackert bibliotek??

 

 

 

 

Efter Adelaide åkte vi vidare till Melbourne där vi stannade i 6 dagar. Vi hade riktigt fina dagar där. Melbourne var en riktigt vacker stad, med otroligt fin arkitektur och jättefina gallerior och trendiga foodcourts. Vi ägnade dagarna åt att strosa runt i stan, gå längs kanalen mellan alla skyskrapor, shoppa, beundra fantastisk graffiti, hänga på St Kilda och sola och bada, och frossa i goda luncher & middagar på stan. Vi har ätit konservsoppor & konserverad köttfärssås i 3 veckors tid så vi njöt verkligen av att vara i en riktig stad med nice mat. Så vi har unnat oss många måltider ute. En utekväll hann vi med också, det var längesen så det var kul. Sen var vi även på bio och såg Fifty Shades, den var verkligen över förväntan vi var supernöjda. Efter filmen satte vi oss framför Victoria Library (bild 2), en fantastiskt vacker byggnad. Det var hur många par och vänner som helst som satt där och hade picknick eller bara myste. En jätteduktig gatumusikant spelade jättefina covers på sin gitarr som pricken över i, så det kändes verkligen som vi var med i en romantisk film. Så himla fint & mysigt. Blir helt pirrig av att tänka tillbaka på stämningen i luften den kvällen. Den gräsplätten är som en liten oas mellan alla skyskrapor och barer & nattklubbar som man kunde höra ett dovt ljud av i bakgrunden. Verkligen en fin, mysig och varm sommarkväll.

 
 
Matdöden deluxe
 
 
 
 
 

Man fick otroligt fin vy över staden när man kom in via motorvägen, som ni ser på bilderna ovan. Den hamburgaren jag åt i St.Kilda är nog den bästa jag ätit, kolla på den, så saftig!! Mumma! 

Förövrigt så är vädret här i Australien så otroligt skiftande, det har det varit ända sedan vi landade i Perth. Vissa dagar är det typ 15 grader & iskalla vindar, och nästa dag är det 35 grader och så varmt att det bara rinner. Generellt så blir det iallafall kyligt varenda kväll. Havet är som jag nämnt tidigare svinkallt, men nu när vi kommit till östkusten skulle jag gissa på att det är iallafall 20-21 grader, tillskillnad från 17 i Esperance. Annars rullar allt på, bilen rullar, våra utflykter lever upp till förväntan & livet är nice.


12 apostles - del 2

 
 
 
 

12 apostlarna

 
 
Efter Ayers Rock åkte vi till Adelaide där vi stannade i 3 dagar. Vi hängde i centrum som var otroligt mysigt, trevligt & vackert. Verkligen en stad som föll mig i smaken. Vi var en hel dag på Jacob's Creek, som jag redan bloggat om. Sedan åkte vi vidare mot Melbourne och tog vägen via Great Ocean Road där vi stannade och begrundade de tolv apostlarna. Otroligt häftigt att jorden kan se så himla olika ut, och det helt naturligt. 

 
 
 
Vi checkade in på en camping där vi fick sällskap av ett trettiotal ganska stora kängurus. De var inte alls lika tama som de vi såg på Lucky Bay i Esperance, de kunde vi klappa. De kängurusarna kollade inte ens upp när vi kom gåendes och började klappa dem. Dessa däremot kollade nyfiket på oss och sluttade iväg så fort vi kom närmare än 2-3m.

Fler bilder från Jacob's Creek

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ayers Rock

 
 
 
 
 
 

Resan till Ayers rock gick faktiskt otroligt smidigt. Från Esperance hade vi hela 316 mil framför oss. Det tog oss 4 dagar. Vägarna är helt fantastiskt bra här, breda, jämna & otroligt raka. Man är dessutom nästintill ensam på vägarna också. Så vi kunde beta av runt 120/130 km i timmen. Vi har sett en hel del häftiga djur, som jag skrev har vi sett ofantligt många kängurus. Säkert 50st, var på flera av dem har fått oss att tvärnita. Sedan har vi även sett vilda kor, hästar, emus, två ormar, ett tiotal 1,5-2m stora örnar och diverse ödlor. Häftigt! 

 

Själva Ayers Rock var inte så jättehäftigt i mina ögon. Vi har åkt förbi otroligt många liknande kullar/stenar, så jag var inte jätteimponerad för den är inte så speciell i mina ögon. Dock är själva grejen med att vi faktiskt har bilat hela långa vägen dit, bott i vårt taktält mitt i outbacken och allt runtomkring häftigt. Häftigare än själva stenen om du frågar mig. Övriga gänget är iallafall nöjda som tur är. Väl framme gick vi på ett informativt museum, vandrade runt berget i hettan, och såg solnedgången som tyvärr var full av regn. Sedan såg vi även soluppgången som var betydligt vackrare, sedan åkte vi därifrån. Tyvärr utan att ha bestigit berget, då det var stängt båda dagarna pågrund av starka vindar, typiskt. Tack och lov rullar vår bil på precis som önskat. Vi älskar den allihop, vår kära Koreen.


bloggproblem

Hej bloggen.
Just nu är jag superbesviken på min bloggportal. Jag vill gärna lägga upp bilder på bloggen och visa vad vi gör om dagarna. Men som ni vet bor vi i bilen just nu. Så vi är ute och gör saker hela dagarna, lagar och äter vår mat i bilen mestadels och sover i bilen. Tillgången till wi-fi är därmed minimal. Mobilsurf är dessutom riktigt dyrt här i Australien, eller ja det är precis som i Sverige. Därför vill jag helst inte använda upp hela mitt mobilsurf till att blogga, och inlägg utan bilder är ju jättetråkigt. Bloggandet är därmed riktigt svårt att hålla igång. Igår var jag dock på ett superbra wi-fi och laddade upp över 40 bilder på bloggen, trodde jag. Men nu visar 3/4 av dem bara error så nu är jag superbesviken & frustrerad. Ni får helt enkelt stå ut med sämre uppdatering, jag försöker så gott jag kan. Kramis!
 
 
 
 
 
Här har ni några få bilder från Breemer bay, i West Australia. Tanken var att ni skulle få se massa bilder härifrån, samt från Esperance, Wyadup Rocks och Ayers Rock, men det ville inte blogg.se tråkigt nog.

Jacob's Creek

 
 
 

Igår var vi på tvårätters lunch & vinprovning på Jacob's Creek. Det är lite utav en dröm som går i uppfyllelse för det har jag drömt om ända sedan vi bestämde oss för att åka till Australien. Jacob's Creek är verkligen mitt favoritvin, och det är lite speciellt också. Första gången jag drack det var nämligen på matprovningen inför studentbalen, så det är ett fint minne. Vi åt fantastiskt god mat, och provade sedan som sagt, 12 viner. Vi provade röda, vita, rose, mousserande, champagne och även ett mousserande rött vin. Det har jag aldrig provat tidigare. Supergott var det, faktiskt!  3 viner som vi fick smaka var så goda att jag finner inte ord. Helt klart godaste vinerna jag druckit. De hette Sparkling Moscato, Twin Pickings Sauvignon Blanc with Moscato & Twin Pickings Moscato with Rosé. En riktig smaksensation vill jag lova. Till min stora besvikelse finns de inte hemma på bolaget kollade vi upp, så vi garderade oss och köpte med sex flaskor hem. Hur vi ska orka dra runt på dem är en annan femma, det får lösa sig, haha. En sak är säker, det kommer vara värt det!!

 

The Great Australian Bight

 
 
 
 
 
 
Dag 2 på roadtripen:
Vi har kommit till South Australia, och bytt tidzon. Numera är vi hela 9,5h före Sverige. Så långt bort har jag aldrig varit tidigare. Körningen rullar på, vi turas om att köra och har allsång i bilen. Framförallt till mamma Mia the movie sångerna. Vi har nu kört hela sydkusten, och kommer imorgon börja köra norrut och börja resan in i landet. Längs sydkusten fanns det inte mycket annat än slättar, buskar, småträd och djur, precis som vi fått berättat för oss. De "byar" vi passerade var inte mer än 50m i diameter, och bestod oftast enbart av en bensinmack & ett motell. Hela sydkusten har dock en helt fantastisk kust. Great Australian Bight kallas den. Det är spikraka berg som stupar rakt ner i havet, omkring 100m högt. Otroligt vackert & dramatiskt. Mellan juni och oktober brukar man se jättemycket valar här tydligen. Även mycket vithajar håller till här så man får passa sig var man badar har vi fått höra. Hur man nu ska kunna görs det från dessa 100m höga berg.. haha. Återigen har Australien visat en helt ny, och fantastisk sida.

sydkusten

 
 
 
 
 
 
8/3
 
Vid 23:30 igår kom vi fram till rastplatsen i Madura och riggade en sen middag i vårt kära stormkök. Det har varit långhelg i Australien den helgen, så alla affärer har varit stängda. Vi var därför tvungna att göra lite ärenden som att storhandla konserver, fylla på gas till stormköket, tanka och köpa nya campingstolar på morgonen. Så vi kom iväg rätt sent. Apropå campingstolarna så ingick två stycken när vi köpte bilen. De har vi dock tappat någonstans under vägen, då vi hade de uppe på taket. En tråkig överraskning, och vi hoppas innerligt att stolarna inte skadat någon. Vi hade dock spänt fast dem under 4 spännband, och under överdraget som håller fast tältet. Så det är ett mysterium hur de har lyckats slita sig ut.
 
Hur som helst (jag vet att jag använder det uttrycket i varenda blogginlägg) vi har iallafall betat av cirka 60 mil idag. Johan körde första sträckan & jag körde sista. Vi såg nog säkert 30 kängurus efter att solen gått ner. En gång fick vi tvärnita för 3 stycken som studsade upp precis framför motorhuven, och 4 gånger fick vi också bromsa in för att de var uppe på vägen eller vägrenen och studsade runt. Men än så länge är alla kängurus, vi & bilen oskadd, skönt. Vi såg otroligt många döda kängurus längs vägen, säkert 20 stycken, om inte fler. Vi stannade och tog upp tältet på en rastplats där man är tillåten att campa i 24h. Det finns väldigt många sådana ställen här längs sydkusten, vilket är nice. Skönt att stanna intill flera andra bilar, och att det finns vatten & toalett om du har tur. Det var en riktigt kall natt, men vi har iallafall fått lite sömn så nu är vi återigen på vägen, påväg mot west australia/south australia gränsen.

Mot Ayers Rock

 
Hej på er!
Först och främst vill jag bara säga vad kul att ni fortsätter kika in här på bloggen, trots att jag har varit så dålig på att uppdatera. Nu har jag dock nästan uppdaterat ikapp till realtid. Idag har vi påbörjat vår resa mot Ayers Rock. Den börjar i Esperance och beräknas ta 3 dagar. Hela 316mil är det. Av alla vi har pratat med så ryktas det om att det enbart är sand, sand, och åter sand vi kommer att passera. Så det sägs inte vara så jättemycket att se, och täckning var något vi kunde vi se oss i stjärnorna efter. Så hör ni ingenting ifrån oss vet ni varför. Vi har därför inga planer på att göra några långstopp längs sydkusten, men det är några platser vi vill kika in. Annars blir det nog enbart sov och mat-stopp. Hör av mig så fort jag kan! Kram 

Hamelin Bay - Augusta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har varit på Hamelin Bay som ligger mellan Margaret river och Augusta. Margaret River är precis som Swan Valley ett stort vindistrikt där vi var på massa matprovningar - precis som i Swan Valley. Därifrån tog jag dock inga bilder då det var exakt samma grej som tidigare + att jag fick äran att vara gängets chaufför. Hur som helst, här på Hamelin Bay såg vi flera stora stingrockor. Det är jättevanligt att de simmar upp till strandkanten här, så coolt!! Jag var både superfascinerad och livrädd, min puls var nog på 200. Alla dykinstruktörer under resan har sagt att rockor är harmlösa så länge du inte skadar dem, men jag var ändå obekväm med att ha dem nära intill mig. De var otroligt nyfikna på oss och simmade fram till fötterna och strök/ sniffade på våra ben och fötter. Så pirrigt!! De hade superslemmig konsistens, det kände precis som maneter på västkusten typ, det hade jag inte väntat mig. Det var verkligen en jättehäftig upplevelse. Alla djur här i Australien är verkligen så stora, oskygga och coola, jag är helt tagen!

Delfiner, sjölejon & pingviner på Penguin Island

En dag åkte vi över till Penguin Island precis vid Rockingham. Vi tog en lite dyrare båttur, som körde oss runt öarna i närheten så att vi även fick passera sea lion island istället för att bara ta färjan rakt över. Det är vi alla så himla glada för att vi valde att göra, då vi fick se ett femtal vilda delfiner (!!!), flera sjölejon (sälar) och massor av pelikaner. Jättehäftigt!! Vi åkte ju till ön i syfte att se pingviner, men vi lyckades bara se en enda liten vild pingvin. De var dessutom jättesmå, så det var inte riktigt vad vi hade väntat oss. Vi trodde det skulle finnas hur många som helst, och att de skulle vara en meter stora. Men så var det inte riktigt. Vi var dock inne på ett "behandlingshem" för pingviner som drivs där på ön. Där tar de in skadade/undernärda/övergivna pingviner och hjälper/matar dem tills de är kapabla att klara sig själva igen. Jättebra grej, då alla turister kunde få titta på dem, och lära sig massa nyttig fakta. Och det utan att djuren tvingas leva i fångenskap hela sitt liv, utan det här var bara tillfälligt och i syfte att hjälpa dem överleva. 
 
En annan jättehäftig grej som verkligen gjorde våran dag, var att när vi precis skulle lägga oss och sola vid stranden så kom det några vilda delfiner och simmade precis vid strandkanten!!!! Så häftigt!! Så vi sprang ut i vattnet med kameran i högsta hugg, och delfinerna var helt obrydda av oss. De fortsatte leta fisk och strök förbi bara några ynka meter ifrån oss. Så jäkla häftigt!! Alla djur här är verkligen så häftiga, coolare än jag någonsin kunnat föreställa mig!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mandurah

En lyxig och mysig hamnstad vi placerade påväg söderut.

 
 

Fremantle

 
 
En dag åkte vi över till Fremantle som bara ligger 1 mil utanför Perth. Där besökte vi ett fängelse som England skeppade sina fångar till. Samt hängde i en park vid deras supermysiga & smockade hamn. Det påminde mycket om både ankdammen och västkusten. Jättecharmigt ställe verkligen. 

Vi har köpt bil!!!!

 
27/2-17.
Nu har vi äntligen köpt en bil!! Det tog några dagar, därav blev vi kvar i Perth en hel vecka. Nu börjar det riktiga äventyret!!!! 
 
Planen är att härifrån åka ner längs västkusten. Köra hela sydkusten bort till Port Augusta, sedan hela vägen upp till Ayers rock, sedan tillbaka ner till sydkusten, förbi great ocean road & Melbourne, upp till Sydney. Där planerar vi sälja bilen, och åka Greyhoundbussarna längs hela östkusten upp till Cairns. Uppskattningsvis 750 mil. Overkligt när man tänker hur många tur & retur vänder till Stockholm det motsvarar. Vi är alla väldigt pirriga inför den här enorma roadtripen, och håller tummarna för att det inte sker några större missöden. Som ni ser på bilden har vi ett taktält, med tillhörande sidtält. Jättesmidigt och enkelt att sätta upp, och superbekvämt då det är en 15cm tjock och riktig madrass i tältet. Sidtältet är dock bara en umgåsyta, så där sover ingen. Utan två sover i tältet och två sover i förarsätet och passagerarsätet, med stolarna nedfällda. Kanske inte jättebekvämt, men vi turas om. Än så länge så tycker jag att "bo i bilen"-livet fungerar jättebra, mycket bättre än förväntat faktiskt. 

Choklad-, mat-, ost- & vinprovning

Som ni märkt har jag varit frånvarande ända sedan vi landade i Australien. Så här kommer en sammanfattning av stoppen vi har gjort hittills:

 
En dag åkte vi upp till Swan Valley som är ett stort vindistrikt norr om Perth. Där hyrde vi cyklar och körde hela vägen runt alla gårdar. Vilket är hela 3,2 mil!!!! Det här gjorde vi en dag då det var vindstilla och 38 grader. Svetten rann kan man säga. Folk tittade på oss som vi var dumma i huvudet när vi sa att vi kom dit via cykel. En vädermiss som vi inte kommer begå igen, haha. Vingårdarna var helt fantastiska. Det fanns inte bara vin utan även ost, choklad, glass, öl & oljor, senaper och annan mat. Alla gårdar ligger längs en väg som går runt i en cirkel, så det är bara att sicksacka sig fram och testa allt som lockar en. Nästan alla gårdar bjöd på gratis smakprover, och på vissa fick man betala en symbolisk summa för att få prova. Typ 5 dollar för 5 sorters vin med tillhörande ostar. Helt fantastiskt!! Ett riktigt paradis för gourmander.
 
Lancester var min favorit. Där fick vi prova hela fem sorters vin med två tillhörande ostar, vilket var helt fantastiskt gott. Gratis var det också, vilket är helt otroligt. Personalen var jättetrevlig och avslappnad, och babblade på om vinet och vad som passar till etc. Själva "baren" är mitt bland vinrankorna under bar himmel, vilket var genuint och härligt. Emma köpte en jättegod ost som vi delade på, då var personalen snabba med att ge oss påfyllning av svalkande söta viner. Så härligt!! Trots den olidliga värmen är det här helt klart en av de bästa dagarna på resan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rottnest Island

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rottnest Island. Här var vi en heldag. Vi hyrde cyklar och cyklade runt halva ön uppskattningsvis. Vi hängde med Quakkas, som är ett pungdjur som bara finns på den ön. Konstant leende och supersnälla varelser som nyfiket kom och nosade/krafsade på oss och våra väskor. Vi stannade och badade vid både little salmon & salmon bay. Jättevackert verkligen! Dock var vattnet iskallt. Det var nästan värre än i Sverige, gissar på att det var högst 17 grader. Huh! En chock efter 4,5 månad i 28-30 graders vatten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AUSTRALIEN!!!!!! (Jag är tillbaka)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hej bloggen!!
Vi har landat i Australien, och det har känts som att komma hem. Det har verkligen varit en lättnad & njutning. Det är en känsla av rent överallt. Det blåser inte damm som det gör överallt i Asien. Det är asfalterat överallt. Allt är allmänt rent & fräscht. Framför allt luften, den är frisk! Dessutom finns det varmvatten i alla kranar, till och med handfaten(!!). Små saker man vanligtvis tar för givet, men som betyder så himla mycket efter 4,5 månad i Asien. 
 
Filippinerna är nog det landet som litat på psyket/ härdat oss mest under resan, efter Kina. Framför allt för att vi har bott otroligt spartanskt. I Panglao sov vi fem personer, i två hopslagna dubbelsängar. I Boracay när vi hade sällskap av en annan svensk tjej från Göteborg bodde vi sex stycken i ett rum. Med tre extramadrasser på golvet. Sen har toaletterna varit katastrof överallt i Filippinerna. Nästan alla duschar har varit sämre tryck än en vattenkanna, så vi har fått fylla en stor hink med vatten och med en skopa hällt vatten över oss när vi har velat duscha och tvätta håret. Toalettpapper har man absolut inte tillåtits, eller kunnat spola ner utan det har man fått lägga i en hink bredvid toan. Så är det ju dock överallt i Asien, men på vårt senaste boende så bytte dom inte den där hinken på 5 dagar så det var ett helt berg av använt toapapper.... Sen har toaletterna i Filippinerna inga spolknappar (finns dom så funkar dom ändå inte), utan du får manuellt fylla en hink vatten och ösa ner den i toan efter dig. Bökigt, energikrävande och ofräscht. Det litar på att aldrig någonsin få känna sig fräsch måste jag säga. Även om man vänjer sig så himla himla snabbt.
 
Hur som helst: nu är vi i Australien!!!!! Vi landade i Perth och bodde där i en vecka. Vi bodde på ett enkelt vandrarhem, i en sovsal för 6 personer, som vi dock fick ha helt för oss själva hela veckan. Vi betalade 175kr/natt. Svindyrt i jämförelse med vad vi bott för hittills i Asien, men billigare än vad jag räknat med då jag föreställt mig Sverigepriser. Sängarna är de skönaste jag sovit i hittills på resan, riktiga supersköna och tjocka madrasser och släta rena lakan. Första kvällen tog jag en dusch i 45min och bara stod och njöt av varmt vatten, med ordentligt sprut. Det var så längesen. Vi är så himla tacksamma för allt som hör till västerländsk standard numera.
 
 
Såhär bodde vi i Panglao i Filippinerna. + att jag också sov i sängen. Mysigt men trångt :P



RSS 2.0