Folegandros (del 3)

Folegandros:
En väldigt liten & genuin ö. Det finns endast en enda asfalterad väg på hela ön, och endast två bankomater. Det bor inte alls många på den här ön. Men alla som gör det samlas vid 22-tiden i choran för att äta middag på någon av öns 10 restauranger. Choran är förövrigt högst 70m i diameter och innefattar två torg som skiljs åt genom en liten kyrka. Torgen är helt fullproppade av alla de tio restaurangernas uteserveringar. Det hänger ljusslingor med glödlampor kors och tvärs i alla gränder och över alla torg. Menyerna innehåller bara grekisk mat. Det vill säga massa spännande kött/lammgrytor och hemmagjorda pasta (matsata). Så himla mysigt och genuint grekiskt. Väldigt romantisk och harmonisk miljö verkligen.

 
Stränderna på Folegandros ska vara väldigt vackra! På en strand brukar man även kunna se sköldpaddor om man har tur. Vi tänkte hyra en moped och åka runt och utforska alla olika stränder dag 2, innan vi hade kollat båtar därifrån. Om jag ska försöka sammanfatta allt snabbt: Jag och Samuel bokade alltid alla båtar på plats när vi kände att nu har vi fått nog av den här ön, nu vill vi se nästa. Bara det att när vi kollade tidstabellen för att ha lite att välja mellan så insåg vi att båten som går till Paros bara går 2 gånger i veckan. Skulle vi ta en annan båt till vilken annan ö som helst , bara för att därifrån åka till Paros så skulle det kosta typ 1000 spänn och ta kanske 8h. Vilket ledde till att vi fick välja mellan att åka hem förmiddagen därpå, (och inte ens vara på Folegandros ett dygn) eller stanna där i 5 dagar.... Vilket är väldigt mycket för en så extremt liten och lugn ö. Så vi tvingades tyvärr att åka därifrån innan vi ens utforskat ön. Jättetråkigt! Men sånt som händer när man backpackar och inte har planerat allt innan. Hur som helst så tog vi faktiskt en promenad till den största stranden på ön, Agali. Den var verkligen inte stor, men väldigt vacker och med ganska mycket folk vill jag ändå påstå, i förhållande till hur många som bor på ön. Den är omringad av höga, stupande klippor som det dessutom går att hoppa från.

 
På vår promenad till stranden mötte vi även 2 kor, 5 åsnor och kanske 10 getter, som gick helt lösa på slätterna längs med vägen. Väldigt lantlig och härlig känsla. Mer o-turistigt kan det nog inte bli. Vi bodde väldigt fint på Folegandros. Ett superfint hotell med pool, ac, wifi, och till och med små hudlotionskit på badrummet. En underbar kontrast till vårt vidriga boende på Ios, där det inte ingick varken tvål eller handdukar på badrummet... Generellt så är allt i mycket högre standard på Folegandros, det finns inte så mycket budgetboenden. Vi betalade 70€ per natt för vår lägenhet som var kanske 20-25m², så det var inte så farligt. Hur som helst så vill jag åka tillbaka till Folegandros, och uppleva det på riktigt. För det verkar verkligen vara en superhärlig ö.
 
 


 
 












Kom ihåg mig?




Hejhej!
Hanna heter jag, 20 år från Karlstad. Är just nu ute och backpackar i Asien tillsammans med min sambo Samuel, Emma & Johan. Vår plan är att vara borta i närmare 8 månader, och besöka 16 olika länder. Jag ska försöka att uppdatera bloggen så mycket som möjligt under resans gång, i den mån vi har tillgång till fungerade internet. Jag finns även att följa på både instagram och vsco (klicka på cirkeln)

VSCO Logo

senaste från instagram: